T:mi Hil-Vo - entinen Kovasiiven kauppa



Hillevi os. Kilpeläinen (s.1912 k.1975) ja Arvo Kovasiipi (s. 1910 k.1981) ostivat kirjakaupan talon kiinteistön vuonna 1940 Mauno Karhulta ja Hille myi siinä kirjoja seuraavat 2–3 vuotta.
Hille tuli Taavettiin Kajaanista kuten sisarensa Emmi Salminenkin. Ennen kirjakauppiaaksi
ryhtymistä Hille oli töissä Taavetin Osuuskaupassa. Hillen aviomies Arvo oli lähtöisin Niemen kylästä. Arvo
ajoi taksia. Kyllikki Leporanta os Honkio ent. Lindström (1915-1997) oli myös töissä kirjakaupassa sotien jälkeen.


Tähän väliin 90-vuotiaan Esa Salmen (s.1935) tarinaa mm. HilVoon liittyen:
Kovasiiven Arvo ja Nestori olivat molemmat Esan setiä. Esan äiti Aune oli Arvo ja Nestori Kovasiiven sisko.
Esalla oli tapana viettää kesälomia sululaistensa luona Taavetissa.
HilVon:n Kirjakaupan tulipalo vuonna 1947 tai 1948 kesäaamuna
Palo sai alkunsa mitä todennäköisemmin takapihalle viedystä hiiliämpäristä, mistä lensi kipinä talon räystäälle. Esa oli setänsä Nestori Kovasiiven (Kahvila Kulman talo) luona taas kesälomalla kyläilemässä. Nestori kuvaili tapahtumaa: Kuulimme, kun palopilli alkoi soida. Alakylän suunnasta näkyi tulevan savua. Serkkuni kanssa lähdimme alakylälle ja näimme, että Kovasiiven kirjakaupan talo oli tulessa. Tulimme paikalle, missä Arvolla oli iso hätä sammutustöissä. Me pojat halusimme myös tietenkin olla avuksi. Siinä tohinassa Arvo antoi minulle mapin ja sanoi: "Ota tämä mappi kainaloosi ja pidä se siellä, äläkä päästä sitä käsistäsi. Se on tärkeä mappi". Minä tietenkin pidin mapista huolen.
Arvo oli polttanut tukkaansa sammutustöissä. Pihassa oli kaivo, minne Arvo laskeutui nostamaan vettä. Kylmä vesi myös helpotti saatujen palovammojen kipua.
Talo paloi maan tasalle. Piharakennus säästyi onneksi tulelta ja siihen perustettiin sitten pieni kirjaputiikki. Näin voitiin jatkaa yritystoimintaa. Liisa Niemi oli näihin aikoihin kirjakaupassa apulaisena.
Pian palorauniot raivattiin ja aloitettiin uuden kauppa- ja asuintalon rakentaminen. Rakennustyö kesti parisen vuotta.
-----------------------------------------
Pari muistoa "kesäpoikana Taavetissa" -ajoilta:
Kovasiiven kirjakaupalle hain maitokärryillä Taavetin rautatieaseman makasiinista kirjatoimituksia. Painavien puisten kirjapakettien lastaaminen ja purkaminen oli pikkupojalle haastavaa samoin niiden kuljetus kärryillä Kovasiivelle. Ei ollut kävely- ja pyöräteitä siihen aikaan Kauppakadulla. Autotien vierustaa pitkin piti mennä. Onneksi liikennettä ei siihen aikaan niin paljon ollut.
Nuorison oli tapana niinä aikoina kokoontua asemalle. Minä olin kuitenkin vielä liian nuori niihin porukoihin.
Kulmakahvilalla oli myös kioski kuppilan ja vastapäätä olevan myllyn ja sahan välimailla (Turhuuden toriksi myöhemmin paikkaa kutsuttiin). Arvo-setä oli aika velmu keksimään jekkuja. Minut hän sai ryhtymään "mainosmieheksi" kioskille. Kun asiakas tuli kioskille, työnsin minä pääni luukusta ulos ja sanoin "mainoslauseen", jonka vieläkin muistan hyvin menneen näin:
"Elä puta paskaa. Esa potkas paskaa. Osta pullo kaljaa".
Arvo kuskasi kuorma-autollaan Taavetin naispesäpalloilijoita otteluihin naapuripitäjiin ja lähikaupunkeihin. Kaunotarjoukko istui puupenkeillä Auton lavalla ja Hille oli mukana hytissä.
Taavetin Kinosta muistan puupenkit.


Hille myi kirjakauppatoiminon siskolleen Emmi Salmiselle vuoden 1947 aikana, jolloin Emmi ja Kasse rakensivat uuden talon Kauppakadun vastakkaiselle puolelle. Tämän jälkeen alkoivat Hille ja Arvo Kovasiipi pitää liiketilassaan kangas- ja lyhyttavarakauppaa. Hillen Emmi-sisaren perhe asui Kovasiipien vanhassa lautarakenteisessa pienessä pihamökissä oman talon valmistumiseen asti tien toiselle puolen. Kovasiivet myös laajensivat taloa.



Kovasiivet muuttivat Helsinkiin vuonna 1956 ja palasivat takaisin Taavettiin vuonna 1962. Kaupan he vuokrasivat täksi ajaksi ulos. Helsingissä Kovasiivet olivat taksiyrittäjiä kahdella taksilla kuuden vuoden ajan. Talossa piti tekstiililikkettä Kovasiipien Helsingissä oloajan Maire Vehomaa.
Kun Kovasiivet palasivat Taavettiin he hankkivat kaksi tankkiautoa ja alkoivat kuljettaa öljyä ja bensaa tankkiautoilla Itä-Suomeen. Jonkin ajan kuluttua he saivat takaisin vuokratun lyhyttavarakaupan, jota Hille oli pyörittänyt ennen muuttoa. Nyt kaupan omistajiksi ja kauppiaiksi merkittiin Hille ja Arvo Kovasiipi ja liikkeen nimeksi rekisteröitiin Tmi Hil-Vo. Liike toimi heidän omistamassa kiinteistössä Kauppakadulla aina vuoteen 1972. Taavetin liikekeskuksen siirtyessä yläkylään vuokrasivat Kovasiivet sieltä uuden liikehuoneiston uudesta vasta valmistuneesta kiinteistössä. Kovasiipien kauppaa pyöritti pääasiassa Hille.
Hillen edesmentyä vuonna 1975 piti Arvo liikettä vielä hetken aikaa. Kovasiipien jälkeen talossa on toiminut mm. kierrätyskeskus, Vihannon Autovaraosaliike ja 80-luvulla hautakiviliike. Nyt talo on kokonaisuudessaan asuinkäytössä. Jossain vaiheessa vuoden 1979 aikoihin Ritva Ja Markku Räikkönen omistivat talon. Talo on nykyisin kokonaan asuinkäytössä


Luumäen Lehti 31.2.1968 no 51
Luumäen kunnan matkailulautakunta järjesti kesällä tarkkailun kohteliaimpien, asiantuntevimpien ja ammattitaitoisimpien työntekijöiden nimeämiseksi huoltoasemien myyjistä, kauppaliikkeiden nais- ja miesmyyjistä erikseen, baarimyyjistä ja anniskeluravintoloiden tarjoilijoista.
Tarkkailuun, jonka piiriin kuului alue Taavetista Motellille, osallistui 50 henkilöä. Kun oli näinkin suuresta tarkkailijamäärästä kysymys, ei heitä voitu korvauksetta velvoittaa paneutumaan asiaan niin perinpohjaisesti, että voitaisiin puhua ehdottomasti kohteliaimpien, asiantuntevimpien ja ammattitaitoisimpien työntekijöiden nimeämisestä vaan tuloksia on tarkasteltava lähinnä sävelradion listan» tapaisena suosikkiäänestyksenä. Toiset 50 henkilöä olisivat varmasti äänestyksellään saaneet toisenlaisen järjestyksen, mutta tuskinpa minkään ryhmän ensimmäinen olisi pudonnut kokonaan listalta tai ensimmäiseksi kohonnut joku listaan ulkopuolelta.
Kauppaliikkeiden
myyjät -ryhmässä Hille sijoittui ensimmäiseksi kolmestatoista kilpailuun
osallistujasta. Hilvon kauppa-apulainen Maila Törönen sijoittui kisassa myös
hyvin, kahdeksanneksi. Sarjassa oli 34 myyjää.
Lisää
aiheesta voit lukea Luumäen Lehdestä no 51 (1968)
Muisteloita Hil-Vosta:
Kasvoin elämäni ensimmäiset vuodet Hillen ja Arvon lähinaapurina. He olivat niin ihania kahden koiransa Turre ja Terri kanssa ja pitivät meistä lapsista. Vierailin jo pienenä tyttönä kaupassa ostoksilla lähes päivittäin, kun äiti tarvitsi ompelutyössään aina jotakin pientä lisätarviketta, nappeja, kuminauhoja ja ompelulankaa. Turvallista oli mennä kauppaan, ei tarvinnut tietä ylittää. Leninkikankaita ostettiin sieltä, samoin kerrastot ja alushameet ja varmaan kalsaritkin iskälle. Tässäkin kaupassa oli ominaistuoksu, kankaista se tuli varmaan pääosin. Näyteikkunat olivat aina kiinnostavia, mutta eniten kiehtoivat kyllä ne nappihyllyt.(Tuija Nyberg)
Muistan ihanat nenäliinat. Niissä oli
iloisia kuvia lapsien neniin ja aikuisille pitsikulmilla. (Annikki Hyytiäinen)
Mainoksia Luumäen Lehdessä 1964-1969 ja muuta kivaa.
Lähteet: Helena Salminen, Tapani Salminen, Kaisa Valtonen (Tukiainen), Sulo Okkola,
Tuija Nyberg, Annikki Hyytiäinen Luumäen Fotokerho/Paavo Naumanen, Mikko Korhonen, Luumäkeläinen Karhun suku, Finna/Lappeenrannan Museot, Koskelan sukukronikka, Suomen Elinkeinoelämän Keskusarkisto.